Oto pyszna a zarazem banalna w przygotowaniu babka jogurtowa!
Dokonałam zmian w proporcjach więc... ale przepis z strony kwestia smaku
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
400 g mąki
190 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
120 g oleju roślinnego
dodatkowo 1 jabłko
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać resztę składników i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na spód blaszki w której chcemy piec ciasto pokroić jabłko, a na to wyłożyć ciasto, i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Wskazówki
Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Składniki tylko wymieszać! Do mieszania składników najlepiej używać łyżki.
(z tych proporcji wyszło 16 kawałków. 1 kawałek około 250 kcal)
Wyglada swietnie ;)
OdpowiedzUsuń