wtorek, 25 sierpnia 2015

Babka jogurtowa




Oto pyszna a zarazem banalna w przygotowaniu babka jogurtowa! 
Dokonałam zmian w proporcjach więc... ale przepis z strony kwestia smaku

Składniki: 

200 g jogurtu naturalnego
400 g mąki
190 g  cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1  łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
120 g oleju roślinnego

dodatkowo 1 jabłko


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać resztę składników i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na spód blaszki w której chcemy piec ciasto pokroić jabłko, a na to wyłożyć ciasto, i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Wskazówki

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Składniki tylko wymieszać! Do mieszania składników najlepiej używać łyżki. 

(z tych proporcji wyszło 16 kawałków. 1 kawałek około 250 kcal)




1 komentarz: