Ciasto :
-450g mąki pszennej
-15g drożdży
-2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
-szklanka lekko ciepłego mleka
Farsz :
-750g pieczarek
-200g startego sera (takiego jaki lubicie)
-sól i pieprz
-1 cebula
-szczpiorek
+ jajko
Sposób przygotowania
Ciasto : Do miski przesiać mąkę i dodać sól. Następnie dodać pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 5 minut. Następnie dać do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Farsz: Pieczarki obrać, umyć i zagotować, aby zmniejszyły swoją objętość. W tym czasie, gdy będą się gotowały podsmażyć cebulę na patelni i zetrzeć ser. Pieczarki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Po wyrastaniu ciasta: Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować. Na jedną połówkę rozwałkowanego ciasta położyć: pieczarki, cebulę, ser, doprawić solą i pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem (trzeba pamiętać, aby zostawić 1cm od brzegu, gdyż trzeba zamknąć ciasto). Następnie nakryć jedną połówkę ciasta drugą połówką i zagiąć tak jak pieroga. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić calzone. Piec około 25 minut, aby ciasto się mocno zarumieniło.
GOTOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz