Zawsze myślałam, że jest bardzo trudna do zrobienia, lecz myliłam się!
Składniki :
-1 łyżka miodu (obojętnie jaki)
-100 g czekolady (mleczna/ gorzka/ biała)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy się rozpuści zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy miód. Mieszamy nie za długo, tylko aby składniki się połączyły. Następnie czekamy chwilkę, aż się wystudzi i rozprowadzamy na folię spożywczą. O tak:
Następnie odstawiamy na minimum 12 godzin (temperatura pokojowa). Gdy już minie te 12 godzin wyrabiamy masę w rękach i wałkujemy. Można z niej formować różne kształty. Ja uformowałam róże... trochę niezgrabną ale co tam :D A oto one:
Jak już rozmawiamy o czekoladzie to wymyśliłam takie oto serduszka:
Ej, dobra wiem. Na tym pierwszym zdjęciu to wygląda jak kupa, ale efekt potem jest ładny :) a sęk w tym, że wystarczy rozpuścić czekoladę i wlać ją do foremek na kształt serduszek <3 wstawić do lodówki i włala!
Do tych serduszek po rozpuszczeniu przydałoby się czekoladę jeszcze zatemperować :)
OdpowiedzUsuńTe ptaszki w tle utrudniają czytanie - nie widać na ich tle literek ;)
Dziękuję za radę, zaraz zrobię coś z tłem ;)
Usuń