wtorek, 12 maja 2015

Żydowski jabłecznik

  



Jabłecznik ten jest pyszny. Miękki i wilgotny. Osobiście nie przepadam za jabłecznikami, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Ja robiłam z podwójnej porcji....  A tutaj przepis na ten wyśmienity jabłecznik


Składniki:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
7 jajek
350g cukru
420g oleju roślinnego np. rzepakowego
500g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki  i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. . Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.   


SMACZNEGO ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz