czwartek, 4 czerwca 2015

Drożdżóweczki z nutellą



 



Oto przepis na mięciutkie drożdżówki. Szerze mówiąc, nie zrobię ich już drugi raz. Nie są złe, ale mi nie przypadły do gustu... ale może komuś innemu zasmakują. Przepis pochodzi z tej oto strony  :) tutaj przepis  niektóre rzeczy zmieniłam, ale tak to jest tak, jak w oryginalnym przepisie ;)

SKŁADNIKI: na 7 sztuk:
250 g mąki
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
140 g mleka
1 jajko
25 g masła
szczypta soli

Poza tym:
1 jajko do posmarowania
nutella


WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Resztę mąki wsypać do miski oprószyć solą. Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem lnianym).Ciasto Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić. Następnie podzielić na 7 kawałków  , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżeczkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".
Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi. Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.
Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, ja posypałam skórką pomarańczową. Piec w temp. 200 stopni C. przez około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz