niedziela, 26 lipca 2015

Tort makowy z masą jajeczną

A oto przepis na osłodzenie sobie dnia ;) jest on trochę pracochłonny, lecz myślę, że jest tego wart ;) Przepis pochodzi stąd: http://www.poezja-smaku.pl/tort-makowy-z-kremem-jajecznym/






Składniki:

250 g maku (1 i 3/4 szklanki)
220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki)
8 ekologicznych jajek
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego

Krem jajeczno-maślany:
4 ekologiczne jajka
120 g cukru (3/4 szklanki)
300 g masła (1 i 1/2 kostki)
3 łyżeczki gorzkiego kakao
dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady

W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5 litra wody. Na gotującą się wodę wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut. Odsączamy na sitku. Jeśli kupiliśmy mak niezmielony przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na pulchną masę, powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe.
Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy bardzo długo (ok. 20 minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę do polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji) i do jednej połowy dodajemy kakao – miksujemy.
Czekoladę rozpuszczamy na parze (w taki sam sposób jak ubijaliśmy jajka) razem z odłożoną wcześniej łyżką masła. Odstawiamy do przestudzenia.
Jeden blat makowy układamy na talerzu lub tortownicy. Smarujemy go równomiernie jasną masą i przykładamy drugim blatem. Wykładamy ciemną masę i przykładamy ostatnim blatem. Cały tort smarujemy roztopioną czekoladą za pomocą długiego noża. Z odłożonej na dekorację masy możemy wycisnąć dowolne wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Tort makowy wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

SMACZNEGO ;) A! I POWODZENIA!


 
Czekolada plastyczna, a tutaj przepis : czekolada plastyczna



1 komentarz:

  1. Kremy maślane troszkę mnie przerażają... ;) Ale spróbowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń