sobota, 12 września 2015

Murzynek babkowy

Muuuuurzyyyyneeekkkk!!! 

Przepis : Moje wypieki

Składniki : 
125 g masła lub margaryny do pieczenia
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 - 1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżeczek kakao (lub więcej)


Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika - przesiać, odłożyć.

W garnuszku - cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać rózgą kuchenną. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem) do tzw. suchego patyczka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz