wtorek, 4 sierpnia 2015

Babeczki kawowe z kremem chałwowym


 
Oto babeczki w których się zakochałam ... są z dodatkiem kawy, a ja kocham kawę <3

Jak zawsze : moje wypieki

Składniki :

140 g mąki pszennej tortowej
30 g kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki mleka
90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek)
40 g gorzkiej i 40 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu z wanilii

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Przesiać i odłożyć na bok.

Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrat z wanilii i roztopioną czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną/trzepaczką (nie mikserem). Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna. 
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Krem chałwowy:

300 ml śmietany kremówki 36%
200 g chałwy np. chałwy sezamowej o smaku waniliowym
250 g serka mascarpone, schłodzonego

Wieczór wcześniej śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, dodać do niej posiekaną chałwę. Podgrzewać, mieszając często, do rozpuszczenia się chałwy i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin

Przed samą dekoracją babeczek wyciągnąć z lodówki zimny sos chałwowy i mascarpone. Umieścić w misie miksera i krótko ubić (trzepaczkami miksera do ubijania piany z białek), do otrzymania gęstego kremu. 

Przechowywać w lodówce.

Powodzenia! Mam nadzieję, że Wam zasmakują tak bardzo jak mi  :D 



1 komentarz: