Jak zawsze : moje wypieki
Składniki :
140 g mąki pszennej tortowej
30 g kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki mleka
90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek)
40 g gorzkiej i 40 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Przesiać i odłożyć na bok.
Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrat z wanilii i roztopioną czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną/trzepaczką (nie mikserem). Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem chałwowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
200 g chałwy np. chałwy sezamowej o smaku waniliowym
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Wieczór wcześniej śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, dodać do niej posiekaną chałwę. Podgrzewać, mieszając często, do rozpuszczenia się chałwy i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
Przed samą dekoracją babeczek wyciągnąć z lodówki zimny sos chałwowy i mascarpone. Umieścić w misie miksera i krótko ubić (trzepaczkami miksera do ubijania piany z białek), do otrzymania gęstego kremu.
Przechowywać w lodówce.
Powodzenia! Mam nadzieję, że Wam zasmakują tak bardzo jak mi :D
na pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń