Przepis na bułki pochodzi z strony :kwestia smaku
Dodatki pochodzą z mojej głowy :D
Składniki : (na około 12 bułeczek)
250 ml ciepłego mleka
530 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej, np. tortowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
sezam do posypania
żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Połowę ciepłego mleka wlać do miseczki lub kubka, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut do czasu aż na powierzchni powstanie piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać resztę cukru, sól. Wlać rozczyn z drożdży, dodać żółtka i resztę mleka. Wyrabiać rękoma przez 3 - 5 minut, następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne (jest lekko klejące, lecz postarać się nie dosypywać mąki) Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).
Przed pieczeniem wierzch bułeczek można delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki piec przez około 22 minut do czasu aż lekko się zrumienią. Ostudzić.
Dodatki: (ilość dowolna)
pomidor
pekinka
ogórek
smażony por
ser
mięso mielone z łopatki wieprzowej ( przepis poniżej )
Składniki :
mięso mielone z łopatki wieprzowej ok. 500g
1,5 l wody
kostka rosołowa
2 starte marchewki
sól i pieprz
jajko
pół namoczonej i wyciśniętej bułki np. kajzerki
2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie :
Mięso zmieszać z jajkiem, solą, pieprzem, bułką i musztardą. Uformować małe kotleciki.
W dużym garnku zagotować wodę z kostką i marchewkami. Na dnie garnka z zagotowaną wodą delikatnie położyć przygotowane burgery. Gotować na małym ogniu przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz